Web Analytics Made Easy - Statcounter

میزان استفاده ایرانی‌ها در دوره شیوع ویروس کرونا از کتاب‌های الکترونیک، بیش از پنج برابر رشد داشته است. به نظر می‌رسد عادت مطالعه ایرانی‌ها در حال تغییر است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، شیوع ویروس کرونا طی بیش از یک سال گذشته تمام کسب و کارها را تحت تأثیر خود قرار داد. در این میان، صنعت نشر کشور نیز که در چند سال گذشته با بحران‌های مختلف روبرو بوده و فراز و نشیب‌های متعددی را پشت سر گذاشته است، از این قاعده مستثنی نبود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نشر ایران که عمدتاً به فعالیت به صورت سنتی خو کرده، در مواجهه با شرایط جدیدی که ویروس کرونا ایجاد کرده بود، چندان توان رویارویی نداشت. از یک سو، خریدهای حضوری، به خصوص در ماه‌های نخست سال 99، به شدت کاهش یافت؛ به طوری که به گفته هومان حسن‌پور، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان، در همان ایام از کاهش 90 درصدی فروش ناشران و کتابفروشان در تهران خبر داد. علاوه بر این، تعطیلی‌ کتابفروشی‌ها در مقاطع مختلف کار را برای دست اندرکاران این حوزه، به ویژه برای ناشران سخت کرد. در کنار این مسئله باید از افزایش بی‌سابقه قیمت کاغذ و دیگر ملزومات نشر نیز یاد کرد که تا امروز ادامه دارد و گاه قیمت‌های عجیب در برخی از مقاطع، ناشران را غافلگیر کرده است.

ناشران ایران در مواجهه با شرایط جدید، روش‌های مختلفی را برای فروش آثار و کم کردن ضرر خود در پیش گرفتند؛ از فعالیت در فضای مجازی و فروش در صفحات ناشران در بسترهایی مانند اینستاگرام گرفته تا در نظر گرفتن مزیت‌هایی برای جلب مخاطبان از جمله تحویل کتاب درب منزل.

اما در این میان، آنچه شاید برای نشر ایران مایه خرسندی باشد، پوست‌اندازی نشر سنتی و حرکت آن به سمت استفاده از شیوه‌های نو در ارائه آثار است؛ شیوه‌هایی که تا پیش از این ناشران به دلایل مختلف کمتر به آن رغبت نشان می‌دادند.

استفاده از ظرفیت‌های نشر الکترونیک در یک سال گذشته با رشد چشمگیری روبرو بود. این مسئله برای نشر ایران که معمولاً شیوه سنتی چاپ و نشر را بر دیگر روش‌های جدید ارحج می‌داند، یک گام رو به جلو بود. محمد صدوقی، مدیر پلتفرم طاقچه، در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی تسنیم، درباره این اقبال می‌گوید: کرونا برای فعالان حوزه نشر الکترونیک بیشتر یک فرصت بود تا تهدید. میزان مراجعه کابران در این مدت در مقایسه با دوره‌های گذشته بیش از پنج برابر رشد داشت که این امر، بیانگر تغییر ذائقه و عادت مطالعه ایرانی‌ها تحت شرایط جدید است.

او همچنین با اشاره به افزایش میزان مخاطبان پلتفرم طاقچه در این مدت، تأکید می‌کند که برخی از نرم‌افزارها مانند طاقچه که امکانات خود را گسترش و کیفیت را ارتقا داده بودند، در این مدت موفق‌تر ظاهر شدند و مخاطبان بیشتری را به سمت خود جلب کردند.

صدوقی همچنین در پاسخ به این پرسش که در میان کتاب‌های الکترونیک و صوتی، بیشترین اقبال با کدام بخش بود، می‌افزاید: شیب رشد کتاب‌های صوتی بیشتر از کتاب‌های الکترونیک بود؛ چون دسترسی و استفاده از آن برای مخاطب راحت‌تر است. بردن کتاب کاغذی در فضاهایی مانند مترو دشوار است، از سوی دیگر، استفاده از کتاب الکترونیک در مکان‌های عمومی نیز دردسرهای خود را دارد؛ بنابراین مخاطب ترجیح می‌دهد با یک هندزفری کتاب مورد نظر خود را گوش کند؛ به همین دلیل استقبال از این دست از آثار در میان مخاطبان مانند زنان خانه‌دار بیشتر بود.

کرونا عادت‌های کتابخوانی ایرانی‌ها را تغییر دادآیا نشر سنتی ایران بالاخره پوست‌اندازی می‌کند؟

مدیر پلتفرم طاقچه همچنین به موضوعات مورد علاقه مخاطبان در این مدت نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: در نشر الکترونیک و نشر کاغذی تفاوت چندانی در این خصوص وجود ندارد. طی یک سال گذشته حوزه‌هایی چون ادبیات، روانشناسی و کتاب‌هایی که در حوزه موفقیت نوشته شده‌اند، سرگذشت‌نامه‌ها و... بیشترین اقبال را داشته‌اند.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ویروس کرونا کتاب صوتی کتاب الکترونیک کتاب ویروس کرونا کتاب صوتی کتاب نشر الکترونیک سال گذشته ایرانی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۸۳۲۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تقریباً همه ناشران بزرگ در نمایشگاه کتاب حضور دارند

به گزارش قدس آنلاین، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه جلسه هیئت دولت با حضور در جمع خبرنگاران گفت: نمایشگاه کتاب تهران از چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت‌ماه آغاز می‌شود؛ از همه خبرنگاران برای پوشش رسانه‌ای این رویداد فرهنگی دعوت می‌کنم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه امسال و نخستین‌بار نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در فضایی به مساحت ۱۵۰ هزار متر مربع برپا شده است؛ عنوان کرد: این رویدا بزرگ فرهنگی با حضور هزاران ناشر از امروز (۱۹ اردیبهشت ماه) فعالیت خود را آغاز خواهد کرد. در سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران بیش از ۲۵ کشور حضور فعال دارند.

اسماعیلی با تاکید بر اینکه عدالت فرهنگی مانند سال گذشته موضوع محوری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران خواهد بود، اظهار کرد: براساس تمهیدات انجام شده با فعال شدن بخش مجازی نمایشگاه کتاب، هر فرد ایرانی می‌تواند با ورود به سامانه خرید مجازی نمایشگاه، کتاب را با تخفیف خریداری کند و این کتاب را رایگان در منزل تحویل بگیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به سخنان رئیس جمهور که شب گذشته در گفت‌وگوی ویژه خبری گفت: سال گذشته نزدیک به ۲ میلیون نفر از سامانه نمایشگاه مجازی، کتاب را رایگان با همکاری وزارت ارتباطات و شرکت ملی پست در منزل خود دریافت کردند. ان‌شاالله این اتفاق امسال نیز انجام خواهد شد.

وی بابیان اینکه پیش‌بینی می‌کنیم امسال نیز نمایشگاه کتاب تهران با استقبال چشم‌گیری روبه‌رو شود، افزود: تقریباً همه فعالان و ناشران برجسته حوزه نشر امسال در نمایشگاه کتاب سی‌وپنجم حضور دارند؛ چراکه این رویدا یک محل وفاق و دیدار فرهنگی است.

سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» تا ۲۹ اردیبهشت‌ماه در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) ادامه دارد.

دیگر خبرها

  • امیدمان به روزهای آینده است!
  • حاشیه‌ های روز اول نمایشگاه کتاب (عکس)
  • تقریباً همه ناشران بزرگ در نمایشگاه کتاب حضور دارند
  • در‌های نمایشگاه کتاب باز شد
  • درهای نمایشگاه کتاب باز شد
  • ۱۰ ناشر لاتین و ۳۱ ناشر عرب به نمایشگاه آمدند
  • حضور جهاد دانشگاهی در بخش‌های عمومی و دانشگاهی نمایشگاه کتاب
  • ضرورت توجه به معماری و شهرسازی ایرانی ـ اسلامی 
  • نمایشگاه کتاب، رویدادی که هم جنگ را دید و هم روزهای قرنطینه را
  • کنگره ملی طب ایرانی، فرصتی برای احیای میراث کهن و ارتقای سلامت جامعه