Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، مقاله مشترک دکتر محسن مغربی، دانش‌آموخته مقطع دکتری رشته مهندسی محیطزیست، گرایش منابع آب دانشکده محیط‌زیست پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران که با همکاری تعدادی از پژوهشگران تحت عنوان «افت انسان محور آبخوان‌های ایران» نگاشته شده است، در نشریه «آکادمی علوم علوم آمریکا» انتشار یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین با توجه به اهمیت موضوع مورد پژوهش، «انتشارات نیچر» نیز خلاصه‌ای از دستاوردهای این مقاله را در وب‌سایت خود منتشر کرده است.

در چکیده این مقاله آمده است:

طی دهه‌های اخیر به دلیل اضافه برداشت و از طرفی کاهش مقدار تغذیه منابع آب زیرزمینی، تعادل بین تغذیه و برداشت از آبخوان‌ها در بسیاری از نقاط کشور از بین رفته که پیامد آن قرار گرفتن ایران در رده‌های نخست کشورهایی با بالاترین میزان افت در آب زیرزمینی بوده است. در این پژوهش با استفاده از اطلاعات مربوط به بیش از ۱۲۰۰۰ پیزومتر، ۱۴۸۰۰ چاه مشاهده‌ای و بیش از یک میلیون نقطه برداشت آب زیرزمینی در سراسر کشور، وضعیت کمی و کیفی آب زیرزمینی کشور در یک بازه زمانی چهارده ساله (۲۰۰۲ تا ۲۰۱۵) بررسی شد.

بر اساس این تحقیق، تعداد نقاط برداشت آب زیرزمینی در کشور از حدود ۵۵۰ هزار در سال ۲۰۰۲ به بیش از یک میلیون در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته بود که پیامد آن افت میانگین سالانه سطح آب در کشور به میزان نیم متر و همچنین برداشت میانگین سالانه ۵.۴ میلیارد مترمکعب از منابع تجدیدناپذیر آب زیرزمینی در کشور بود. برخلاف افزایش تعداد نقاط برداشت آب زیرزمینی، میزان برداشت آب از آبخوان‌های کشور از ۷۴.۶ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۰۲ به ۶۱.۳ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۱۵ کاهش داشت که این میزان ۱۸ درصدی کاهش به دلیل محدودیت فیزیکی و شوری آب بوده است.

در بازه زمانی این تحقیق در حالی که آبدهی قنوات و چشمه‌ها به شدت کاهش یافته، اما آبدهی چاه‌های عمیق افزایش داشته است که نشان دهنده تمایل برداشت هر چه بیشتر از منابع آب زیرزمینی است. بررسی روند شوری (هدایت الکتریکی) آب زیرزمینی در سطح کشور مشخص کرد که به استثنای دو حوضه آبریز انزلی و هراز در شمال کشور، بقیه حوضه‌های آبریز کشور (۲۸ حوضه) دارای روند افزایش شوری بوده‌اند. همچنین متوسط شوری آب زیرزمینی در ۱۶ حوضه از ۳۰ حوضه آبریز کشور، که غالباً در بخش‌های مرکزی، جنوبی و شرق کشور قرار دارند، به میزانی بود که استفاده از آن آب تنها برای آبیاری محصولات مقاوم به شوری توصیه می‌شود.

به عقیده نگارندگان، با توجه به استمرار روند خشکسالی‌های اخیر، در سال‌های آینده انتظار می‌رود که وابستگی به آب زیرزمینی در کشور افزایش یابد که نتیجه آن می‌تواند ادامه روند افزایش برداشت از منابع تجدیدناپذیر آب زیرزمینی و تشدید پیامدهای منفی اجتماعی، اقتصادی، و زیست‌محیطی باشد

کد خبر 5244233 مهتاب چابوک

منبع: مهر

کلیدواژه: دانشگاه تهران مقاله علمی نیچر شرکت دانش بنیان حاکمیت سایبری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نوآوری فناوری فضایی ویروس کرونا گوگل آمازون دولت سیزدهم حمل و نقل امنیت اطلاعات نمایشگاه الکامپ حملات سایبری تحقیقات علمی آب زیرزمینی برداشت آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۵۶۹۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خیرین ۹۷ درصد از منابع مالی دانشگاه تهران را تأمین کردند

رئیس دانشگاه تهران گفت: خیرین ۳۰۰ میلیارد تومان به این دانشگاه کمک کردند که از این میان ۹۷ درصد منابع مالی دانشگاه توسط ۳ درصد از این حامیان صورت گرفته است.

به گزارش مشرق، سیدمحمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگاران، به نقش خیرین و واقفین این دانشگاه اشاره کرد و گفت: امسال هم با هدف ترویج فرهنگ ارزشمند وقف و نیکوکاری از خیرین و واقفین نیک‌اندیش دانشگاه در راستای توسعه فرهنگ نیکوکاری و اعتلای دانشگاه تهران تجلیل کردیم.

وی افزود: سهم خیرین در بودجه دانشگاه‌ها بسیار ناچیز است. اگر به دانشگاه‌های مطرح دنیا نگاه کنید می‌بینید بخش عمده‌ای از منابع مالی آنها از طریق کمک خیرین و موقفه‌هایی که دارند اداره می‌شود. از ابتدای تأسیس دانشگاه تهران هم افرادی با انگیزه‌های مختلفی به این دانشگاه کمک کردند و بعد از ورود تمدن اسلامی در کشور انگیزه‌های دینی هم به آن اضافه شد و با ظرفیت‌هایی که از نظر فرهنگی و آموزه‌های دینی و فرهیختگی که مردم دارند این کمک‌ها همچنان پابرجاست.

مقیمی گفت: در مجموع امسال ۳۰۰ میلیارد تومان به دانشگاه کمک مالی شده که با مشارکت ۱۲۰۰ نفر از حامیان خیر حاصل شده است. البته وقتی میزان سهم این افراد را آنالیز می‌کنیم می‌بینیم تقریباً ۳ درصد خیرین و واقفین ما ۹۷ درصد منابع مالی دانشگاه را تامین می‌کنند.

رئیس دانشگاه تهران اضافه کرد: ۳۰۰ میلیارد تومانی که خیرین کمک کردند از سهم بودجه عمومی دانشگاه در سال گذشته و درآمد اختصاصی دانشگاه حدود ۳ هزار میلیارد تومان بودجه دانشگاه تهران بوده بوده و اگر نگاه کنیم می‌بینیم این مبلغ ۱۰ درصد بودجه اختصاصی دانشگاه را شکل می‌دهد و با ظرفیت‌هایی که داریم هنوز جا برای توسعه وجود دارد.

وی یادآور شد: امسال که سال نکوداشت ۱۷۵۷ آموزش عالی در دنیا است تلاش می‌کنیم بتوانیم این سهم و مشارکت را از نظر کمی و کیفی ارتقا دهیم.
مقیمی افزود: مطلوب ما این است بودجه دولتی در اتکای دانشگاه به صفر برسد.

آن زمان است که دانشگاه می‌تواند استقلال اداری مالی داشته باشد و تا زمانی که به بودجه دولتی متصل باشیم قاعدتاً نمی‌توانیم نقش کارآفرین بودن‌مان را ایفا کنیم.رئیس دانشگاه تهران عنوان کرد: یکی از ویژگی‌های دانشگاه کارآفرین این است که از بودجه عمومی دولت منفصل باشد و به بودجه دولتی وابسته نباشد. قاعدتاً باید به گونه‌ای پیش برویم که در چشم‌ انداز ۱۰ سال آینده سهم اتکای دانشگاه به بودجه دولت بیش از ۵۰ درصد نباشد و ۵۰ درصد دیگر نیز از محل درآمدهای اختصاصی، کمک خیرین و موقوفه‌های دانشگاه و فعالیت‌های کارآفرینانه حاصل شود.

وی افزود: مطلوب این است که اتکای بودجه نهاد علم و دانشگاه به دولت به صفر برسد ولی این قطعاً نیاز به زمان دارد و تلاش داریم در بلند مدت بتوانیم سهم خیرین را از کل بودجه دانشگاه ارتقا دهیم و با توجه به این ظرفیت و شور و شوقی که در خیرین وجود دارد قطعاً این هدف دور از دسترس نیست و قابلیت دسترسی دارد.

دیگر خبرها

  • خیرین ۹۷ درصد از منابع مالی دانشگاه تهران را تأمین کردند
  • تسویه ۲۰ همتی شهرداری تهران با بانک ها از طریق واریز و برداشت
  • (تصاویر) تجمع دانشجویان خارجی دانشگاه‌ علوم پزشکی تهران
  • منابع بودجه‌ای برای مدیریت حوضه آبریز تالاب انزلی کافی نیست
  • تسویه ۲۰ همتی با بانک‌ها از طریق واریز و برداشت/ کارنامه موفق مدیریت شهری در اداره پایتخت
  • فارغ‌التحصیلی بیش از یکصد هزار دانش آموخته از دانشگاه علامه 
  • جشنواره فرهیختگان جوان آغاز شد
  • نشریات دانشجویی قدرت انتشار دستاوردهای علمی را دارند
  • افزایش حجم آب دریاچه ارومیه به ۲.۵ میلیارد مترمکعب
  • هدایت سالانه ۴ میلیون مترمکعب آب به سفره های زیرزمینی اشتهارد